Pirmdienas rītā, 10. oktobrī, es kā vienīgais beļģu autobuss ar nelielu ziņkārību devos uz Porto. Mācīšanās, iedvesmojoties un pārdomājot iekļaujošo pedagoģiju, patiesībā sākās jau lidostā, kur mani gaidīja Arteveldehogeschool un UCLL komanda. Vakarā mēs tikāmies ar komandu no Nīderlandes. Bija patīkami tik ātri atrasties uz viena viļņa par izglītības tēmām.
Otrdien Porto Universitātē sākās pirmā oficiālā mācību diena. Mūs sirsnīgi sagaidīja projekta vadītāja no Portugāles Monika. Treneri un skolotāji no Nīderlandes, Portugāles, Beļģijas, Latvijas un Apvienotās Karalistes sapulcējās pie galda, un pēc īsas iepazīšanās mēs uzreiz sākām darbu. Mēs atgriezāmies pie "10 iekļaujoša skolotāja paradumiem ", pētījām, kā veiksmīgi izveidot profesionālo mācību kopienu (PLC), un mums bija koučinga darbnīca. Es uzreiz sasaistīju to ar mūsu pašu skolu: ko mēs darām labi, kur ir izaugsmes iespējas un kādu nākamo soli mēs varam spert. Aktīvi vadot koučingu un neformāli diskutējot ar citiem koučiem, es atradu atbildes uz šiem jautājumiem. 
Vēl pirms mēs devāmies uz Porto , es zināju, ka trešdien mēs apmeklēsim skolu no Beļģijas TV pārraidītās Pano dokumentālās filmas par iekļaujošo izglītību. Ar autobusu mūs aizveda uz Gaju, Porto priekšpilsētu. Tur mūs uzreiz sagaidīja skolas kopienas direktore un Suzanna, skolas seniore un projekta ProuD To Teach All dalībniece. Pēc apmeklējuma es biju satriekts, ne jau ēku dēļ, tās tiešām nebija iespaidīgi skaistas vai jaunas, bet vēl jo vairāk atmosfēras dēļ, kas valdīja skolā. Skolotāji nes stāstu par mīlestību, izsakoties viņu vārdiem: viņi visu redz no "brillēm 
empātijas briļļu", un viņi to māca arī saviem skolēniem. Daudz laika tiek veltīts sociālo prasmju apguvei. Visdažādākajās mazajās darbībās var pamanīt mīlestību pret saviem skolēniem, kolēģiem un skolu kopumā. Šajā skolā katram skolēnam tiek dota iespēja, neatkarīgi no kognitīvajām vai kustību problēmām, nav svarīgs arī sociālais statuss. 

Pēcpusdienā mēs viesojāmies dienas centrā +16 gadus veciem bērniem. Šos centrus izveido vecāki, nevis valdība. Šīs sarunas laikā es atzīmēju, ka iekļaujošais tilts starp skolu, centriem un sabiedrību vēl tikai veidojas. Pēc šo skolu apmeklējumiem es vēl jo vairāk sapratu, ka nav vajadzīgi iekļaujoši skolotāji, bet gan iekļaujoša domāšanas TEAM. Kopā jūs varat paveikt vairāk! Dienu mēs noslēdzām Porto skaistajā pludmalē. Vienkārši baudījām apkārtni un ļāvām visiem dienas iespaidiem ieslīgt mirdzošā vakara saulē.

Ceturtdien bija paredzēta pēdējā mācību diena un pirmais multiplikatora pasākums. Dienu sākām ar pārdomām par skolas apmeklējumu.