Tikšanās un iedvesmas laiks!

Pirmdienas, 6. jūnija, agrā rītā mēs devāmies uz Shipholas lidostu, pilnas cerību, ko mums nesīs turpmākās dienas. Pēc gadu ilgas tiešsaistes saziņas ar PTTA grupu, bija pienācis brīdis satikt vienam otru klātienē valstī, kuru mēs abas nepazinām. Drīz lietotnē sāka ienākt fotoattēli ar visiem braucējiem, kuri to nepārprotami gaidīja. Tikšanās laikā lidostā likās gandrīz visi pazīstami, it kā mēs jau jau labi pazītu viens otru un tas bija jauks šīs apmācības sākums.
Otrdien bija pirmā oficiālā treniņu diena un tikāmies Liepājas Universitātē. Šajā skaistajā vecajā ēkā mūs sirsnīgi uzņēma mūsu Latvijas kolēģi un bija klāts galds ar gardiem cienastiem no visām dalībvalstīm. Mēs īsi apspriedām PPTA mērķus un tikām vēlreiz informēti par projektu. Bija labi aplūkot PPTA vietni un sniegt savus atklājumus, lai tos varētu ņemt vērā un vietne kļūst arvien pieejamāka visiem lietotājiem. Pēc jaukām pusdienām bija labi kopā ar Treisiju Edvardsu no Līdsas Beketas universitātes pārdomāt iekļaujošo pedagoģiju un tās piedāvātās iespējas. Tālāk mēs kopā gatavojāmies skolas apmeklējumiem, kam bija jānotiek nākamajā dienā. Šī diena noslēdzās skaistajā Liepājas pludmalē. Izbaudījām dabu, sabiedrību, labu ēdienu un interesantas sarunas.

Trešdiena bija veltīta skolu apmeklējumiem. Mums likās ļoti īpaši, ka šīs skolas bija tik atvērtas, lai mūs uzņemtu un parādītu mums, kur jau iet ļoti labi, kā arī parādīt savu neaizsargāto pusi. Vispirms devāmies uz Liepājas Līvupes pamatskolu. Lai gan bērniem Latvijā jau ir brīvdienu laiks, skolotājas mūs iepazīstināja ar savu darbu. Pēc neliela brauciena ar autobusu nonācām citā šīs skolas daļā, kur mācās jaunāki bērni ar smagām kognitīvām un uzvedības problēmām. Arī šeit varēja manīt mīlestību pret bērniem un vēlmi pēc iekļaujošas izglītības. Pusdienas notika trešajā skolā, kuru apmeklējām. Lielajā tukšajā skolas ēdnīcā ēdiens bija gatavots speciāli mums. Oskara Kalpaka Liepājas 15. vidusskolu vada ļoti entuziastisks direktors, kurš ar lepnumu stāstīja par savu skolu un kuru tulkoja aizrautīga skolniece. Bija ļoti īpaši redzēt atšķirību starp veco un jauno šajā ēkā un arī dzirdēt visus izaicinājumus, ar kuriem saskaras Latvijas izglītība. Prezentācijā ir jūtama griba un vēlme realizēt iekļaujošo izglītību. Iespaidiem bagāta diena un ar lielu paldies šīm skolām par viesmīlību.
Pēdējo treniņu dienu atkal sākām Liepājas Universitātē ar tikšanos, kuru vadīja Ģentes Universitātes Inge van de Putte. Noskatījāmies fragmentu no filmas par iekļaujošo izglītību Beļģijā. Pēc tam mēs runājām par savu pieredzi unskatu punktiem. Bija patīkami saskatīt līdzības uzskatos, bet arī atklāt, ka katra valsts dažkārt domā no citas kultūras un tāpēc par to var būt atšķirīgs viedoklis. Tālāk Terēza Agjāra no Porto Politehniskā institūta iepazīstināja mūs ar pētījumu, kas tika veikts piecās iesaistītajās valstīs. No šī pētījuma tika uzrakstītas rekomendācijas, par kurām tika lūgts padomāt, lai tās noderētu arī ikvienam mājaslapas apmeklētājam. Pēc pusdienām vēl vienā skaistā vietā devāmies uz Liepājas Izglītības pārvaldi, kur izglītības darbinieks pastāstīja par iekļaujošās izglītības mērķiem un izaicinājumiem Liepājā. Cik lieliski, ka arī valdībai ir tik skaidri mērķi attiecībā uz iekļaujošo izglītību. Atlikušajā pēcpusdienā mēs turpinājām aplūkot ieteikumus (kurus bijām apsprieduši agrāk tajā pašā rītā) un sniedzām padomus par lasāmību. Tas bija diezgan grūts uzdevums, un nākotnē noteikti būs jāveic turpmāki pasākumi. Šīs treniņu dienas noslēdzām ar patīkamām vakariņām pie kanāla.
Atceļā mums bija daudz laika pārdomām. Mēs izbaudījām Proud grupas iekļautību. Mēs paši bijām piemērs tam, kādai jābūt iekļaujošai izglītībai, vietai ikvienam neatkarīgi no ticības, kultūras, vecuma, izglītības utt. Esam atkal iedvesmojušās par iekļaujošo izglītību. Mēs lepojamies ar lietām, kas mūsu skolā De Kroevendonk jau ir sakārtotas, un ar nepacietību gaidām, kā mēs varam attīstīties tālāk. Kā mūsu PLG var kļūt vēl nozīmīgāka un kā mēs varam vēl vairāk ietekmēt visu bērnu izglītošanu!

Meri Vīda un Debija Huibregtse
De Kroevendonk - Nīderlande